Publisher

Menu

Filter

Social

Aankondiging Istori Kita – Jouw familiegeschiedenis – Simone Berger

Istori Kita plano cover.indd

‘Simone Berger is een herinneringskunstenaar die oud en jong aanspoort hun Indische verleden te verkennen.
Ze port ons geheugen op voorbeeldige en aanstekelijke wijze op.
Geuren en smaken komen weer terug als je haar leest.

Aan de slag met Istori Kita!’

Adriaan van Dis

‘Dit doe-boek  is een uniek hulpmiddel om de dialoog te starten tussen (klein) kinderen en hun (groot) ouder(s) en het ’Indisch en Molukse zwijgen’ te doorbreken. Of om samen hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen.’

Yvonne van Genugten, Indisch Herinneringscentrum.

Ben jij nieuwsgierig naar de familieverhalen van je grootouders of ouders die in Nederlands-Indië zijn geboren en opgegroeid? Weet je nog lang niet alles en wil je nog meer vragen? Of zijn de verhalen bij jou bekend, maar nog nooit vastgelegd? Zitten er hiaten in het persoonlijke verhaal over die bijzondere en bewogen periode? Of wordt er juist over gezwegen?
Veel mensen die uit Nederlands-Indië/Indonesië komen, zullen slechts mondjesmaat iets over vroeger willen vertellen. De spaarzame bezittingen die ze meenamen naar Nederland zijn opgeborgen op zolder, in de kelder of een bureaula. Die goed bewaarde foto’s, brieven en/of voorwerpen over Indië vormen het begin van een reis naar het verleden.
Istori Kita, jouw familiegeschiedenis, is een informatief boek over het leven in Nederlands-Indië en/of Indonesië met unieke oude affiches, foto’s uit vervlogen tijden en korte begeleidende teksten. Het is ook een perfecte leidraad om met behulp van specifieke vragen over verschillende onderwerpen (groot)ouder(s) en/of andere familieleden te laten vertellen over ‘toen’.
Bekijk samen de afbeeldingen die geuren, kleuren, favoriete spelletjes, lievelingseten of speciale personen oproepen. Wek herinneringen op aan hun jeugd en laat ze weer even meemaken hoe het leven toen was. Lees hoe de oorlog families uit elkaar scheurde en bevolkingsgroepen van elkaar vervreemde en over het dekolonisatieproces.
Istori Kita kan worden aangevuld met persoonlijke foto’s, brieven en citaten van familieleden. Want, zodra de verhalen boven komen, gaat het verleden leven.


 

Simone Berger

Simone Berger-Straakenbroek is opgegroeid met de verhalen van haar familie over het leven in Medan (Noord-Sumatra) en hun onderneming in Langkat. Zij was gefascineerd door alles van wat toen nog Nederlands-Indië heette, maar voelde ook de invloed die het gedwongen vertrek op haar familie had. Ook uit de verhalen van Indische en Molukse vrienden proefde zij de liefde voor het land en een groot onbesproken verdriet. Ze trok zich het lot aan van de mensen die hun geboortegrond en familieleden moesten achterlaten en zag de gevolgen die dit had op de volgende generaties.
Simone Berger-Straakenbroek geeft lezingen en ontwikkelde de workshop ‘Hoe houd je de familiegeschiedenis levend?’

Sylvia Pessireron is schrijfster en verzorgde de eindredactie van dit boek. Zij is onder andere bekend van de romans Gesloten koffers en De verzwegen soldaat.

Istori Kita
Simone Berger

ISBN: 9789402601282
Gebonden
€ 39,95
Aantal pagina’s: 320
28 x 24 cm
NUR 680
Verschijnt eind mei

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*