Publisher

Menu

Filter

Social

Hubrecht Duijker

alt

 

Tijdens een carrière als reclameadviseur raakte Hubrecht geboeid door wijn. Zozeer zelfs dat hij in de loop van de jaren ’60 de opleiding voor het Slijtersvakdiploma ging volgen (met succes). Dat was toen de enige wijncursus in Nederland. In het najaar van 1969 schreef hij zijn eerste wijnartikelen. Ze verschenen in de door hem bedachte en samengestelde kwartaaluitgave Wijn & Spijs, een publicatie van Wijn Verlinden. Een jaar later kreeg Hubrecht een wekelijkse wijnrubriek in Het Parool, op de Roos-pagina. In 1971 begon hij te schrijven voor Het Financiële Dagblad en zou dat ruim veertig jaar blijven doen. Andere media volgden. Anno1973 verscheen zijn eerste boek, Kleintje wijn.

Op 1 januari 1974 was het zover: Hubrecht Duijker werd de eerste fulltime wijnschrijver van Nederland. Een jaar later kwam De grote wijnen van Bordeaux op de markt, niet alleen in Nederland, maar tegelijk in Engeland en Amerika. Later verschenen eveneens Duitse en Franse edities. Dit werk – dat zo’n twintig jaar in druk is gebleven – maakte de weg vrij voor een serie boeken in dezelfde kleurrijke stijl. Ze wonnen ook allerlei prijzen, zelfs in Frankrijk. Meer dan honderd andere werken zijn inmiddels gevolgd, een wereldrecord.

Hubrecht Duijker is ook jaren actief geweest op televisie. Eerst als samensteller en scenarist van een reeks AVRO-programma’s waarvoor op locatie werd gefilmd in o.a. heel Frankrijk, heel Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Zuid-Afrika, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarna heeft hij zes jaar wekelijks over wijn mogen praten in Koken met sterren, waarin eerst Jon Sistermans en later Cas Spijkers met min of meer bekende gasten kookten.

Voorts stond hij aan de wieg van de opleiding van vinoloog (een door hem bedachte titel die nu ook in de Van Dale staat). Hubrecht schreef voor deze opleiding de allereerste cursus, en heeft ook het allereerste examen met goed gevolg afgelegd. Vandaag de dag publiceert hij voornamelijk op zijn eigen website, die dagelijks door honderden wijnliefhebbers wordt bezocht.

In vino vrolijkheid is zijn 116e boek.

ZIE OOK WEBSITE AUTEUR

Enkele distincties die Hubrecht Duijker heeft mogen ontvangen zijn de volgende.

. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

. Officier de l’Ordre du Mérite Agricole (Frankrijk).

. Oficial de la Orden del Mérito Civil (Spanje).

. Ereburger van Margaux (Frankrijk).

. Literaire prijs Académie du Vin de Bordeaux (Frankrijk).

. Oeuvreprijzen van zowel de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (in de vorm van een Wijnrank) als het Productschap Wijn.

. Wine Communicator of the Year, de hoogste internationale prijs die een wijnpublicist kan ontvangen (uitgereikt in Londen door een internationale jury).