Publisher

Menu

Filter

Social

Jacques Vriens

alt

Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers in ons land. Hij schrijft zowel voor jongere als oudere kinderen. Zijn werk is nogal veel omvattend: sprookjes, schoolverhalen, kleuterverhalen, prentenboeken, historische boeken en series over kinderen die opgroeien in een hotel of op een pleintje.

Daarnaast is hij actief als leesbevorderaar. Tot maart 2015 is hij de eerste Nederlandse Kinderboekenambassadeur.

Hij werd geboren in Den Bosch en verhuisde in 1952 naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij al toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Ze verzonnen dan een verhaal en speelden dat voor de andere kinderen uit de buurt. Op een dag besloot Jacques alles op te schrijven, zodat iedereen voortaan precies wist hoe het toneelstuk in elkaar zat. Zo ontdekte Jacques dat hij schrijven erg leuk vond en hij begon ook verhalen te schrijven. Het werd een echte hobby. Op de middelbare school werd hij al snel lid van de schoolkrantredactie en hij deed ook mee met verschillende verhalenwedstrijden. Op zijn zestiende verhuisde hij met zijn moeder naar Amsterdam. Daar maakte hij de HBS af en volgde daarna de opleiding tot onderwijzer. Op de HBS en op de kweekschool deed hij volop mee met het schooltoneel en schoolcabaret waarvoor hij ook teksten schreef. Na zijn opleiding werkte hij met veel plezier in het basisonderwijs en was ook nog negentien jaar directeur van twee verschillende scholen. Het onderwijs maakte hem enthousiast voor kinderboeken en inspireerde hem tot het schrijven van zijn grote schoolverhalen en de avonturen van Meester Jaap.

Een aantal van zijn boeken is zeer succesvol verfilmd. Achtste groepers huilen niet werd een groot internationaal succes en in 2014 werd Oorlogsgeheimen verfilmd.

Website: www.jacquesvriens.nl


Jacques Vriens is one of the most famous children’s authors in The Netherlands. He writes for both younger and older children. His work is quite extensive: fairy tales, school stories, nursery tales, picture books, historical books and series about children growing up in hotels or on a square.

Several of his books are successfully made into a film. Cool kids do not cry was a huge international success and Secrets of War was released in 2014.

He is also active in promoting children to read. Until March 2015 he is the first Dutch Children’s books Ambassador.

Website: www.jacquesvriens.nl