Publisher

Menu

Filter

Social

Oorlog in de zestien

altVerschijningsdatum03-2015
ISBN139789402600537
Typee-book
Prijs 4.99
Nur489
Maat cm
Aantal pagina's224
TaalNederlands
Druk0
Auteur(s)Niels van den Hoven Lennaert Rooijakkers
Ook verschenen alsPaperback
Beschikbaarheidbeschikbaar


Pinchhitters in het Nederlandse voetbal

Het fenomeen pinchhitter is altijd fascinerend. Niets mooier dan een invaller die zijn tegenstanders onmiddellijk angst inboezemt, supporters in extase brengt en vervolgens in korte tijd een wedstrijd ombuigt. Denk aan een van de meest recente successen: Klaas-Jan Huntelaar tegen Mexico op het WK in Brazilië. Koppend een assist geven en zelf de wedstrijd beslissen via een strafschop.
Maar een pinchhitter is niet per definitie een geweldenaar. Het Nederlands voetbal heeft ze in verschillende soorten gekend: van onvergetelijke voetballers tot vage passanten en van ambassadeurs van het vak tot spitsen die de rol van stormram juist verafschuwden.

In dit boek Oorlog in de zestien schetsen de auteurs een zo volledig mogelijk beeld van alle type pinchhitters die het Nederlands voetbal heeft gekend. Na veel archiefwerk en talloze interviews met oud-voetballers, trainers en sportjournalisten is dit boek tot stand gekomen. In het eerste deel zoeken de auteurs naar de herkomst van de pinchhitter, de definitie en het gebruik van de stormram. Het type speler komt uit het honkbal, maar hoe is hij in de voetballerij beland? Ze kijken met data-analist Brett Myers naar het ideale moment om een pinchhitter het veld in te sturen en met enkele sportpsychologen en oud-trainer Foppe de Haan zoeken ze naar de beste voorbereiding die een coach een pinchhitter kan geven. Het tweede deel van Oorlog in de zestien bestaat uit een elftal fascinerende portretten van voetballers die bekend werden door hun pinchhitterrol.