Publisher

Menu

Filter

Social

Jojo Keller

alt

Gemaakt in Indonesië, geboren in Laren. Indisch eten is altijd aanwezig geweest in haar gezin. Soto Ajam, Daging Ragit, vuilniszakken vol gebakken kroepoek, Nasi Tim, het was voor haar bekendere kost dan boerenkool en spruitjes met sudderlappen.

Het was waarschijnlijk meneer Tielman, die Jojo’s liefde voor Indisch koken heeft gewekt. Op donderdag fietste ze extra hard naar huis want dan kwam meneer Tielman langs. Hij had een stationwagen waarvan de banken waren neergeklapt, en vol stond met ouderwetse grijs gewolkte emaillen pannetjes met Sayur Lodeh, Rendang, Sambals en de meest fantastische Lemper. De auto geurde naar een mengeling van petehbonen, trassi en pandan.

Haar oma Olly uit Den Haag heeft haar de kneepjes van het vak geleerd. Tijdens logeer partijen maakten ze samen kilo’s sambal oelek in de oelekan.

In 2010 vroeg Bart haar te helpen bij het maken van zijn eerste kookboekje. Bij het uitzoeken van oude familiefoto’s ontdekte Jojo in een album van zijn ouders, een foto in Semarang 1926, die zij ook in haar album had staan. ‘Kleine Willem en Oma Dieckman’, was het onderschrift: oom en overgrootmoeder. Wat een bizar idee dat hun families dus al in de vorige eeuw met elkaar verbonden waren. Dat de oma’s van Jojo en Bart samen in de keuken hebben gestaan!