Je bekijkt nu Alles over VPN

Alles over VPN

Je hebt vast wel eens van VPN gehoord, steeds meer mensen gebruiken het. In dit artikel ga ik jou uitleggen wat VPN is, wat je er mee kan doen. Wat de voordelen zijn van een VPN, en hoe je een VPN gebruikt. Ik hoop dan ook dat je na het lezen iets wijzer bent geworden en misschien wel een VPN wil gaan gebruiken.

Wat is VPN

De afkorting VPN staat voor virtual private network. Het zorgt voor een extra beveiligde verbinding tussen jou en de websites en servers die jij bezoekt. Jouw internetverkeer wordt met een VPN door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Je kunt een VPN gebruiken op jouw smartphone, laptop en bijvoorbeeld desktop PC.

IP adres
Al de apparaten die in verbinding staan met het internet krijgen een IP adres. Een IP adres is te vergelijken met het telefoonnummer van jouw telefoon. Alle IP adressen worden door jouw router omgezet naar één IP adres, dit is het identificatienummer van jouw internetverbinding. Zo kunnen bedrijven en websites zien waar jij vandaan komt, wat jouw persoonlijke gegevens zijn en bijvoorbeeld welke provider jij gebruikt. Een VPN zet dit IP adres om in een ander IP adres zodat ze deze gegevens niet kunnen zien.

Waarom een VPN gebruiken

Mensen hebben verschillende redenen om een VPN te gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden.

Privacy

Wanneer je gebruik maakt van een VPN kunnen andere mensen je niet meer identificeren via jouw IP adres. Als mensen het toch proberen komen ze op een andere locatie uit en niet je huidige locatie. Dit omdat je in verbinding staat met een VPN server in bijvoorbeeld een ander land.

Anoniem downloaden

Bedrijven zoals bijvoorbeeld Brein proberen steeds meer te achterhalen wat wij downloaden en uploaden. Denk aan films, muziek, games en software.Dit wil jij natuurlijk niet, het kan je boetes opleveren en het gaat een ander natuurlijk ook niets aan wat jij download en upload. Met een VPN kunnen ze niet achterhalen waar de download heen gaat of waar de upload vandaan komt.

Geen digitaal persoonsdossier

De grote bedrijven zoals Facebook en bijvoorbeeld Google verzamelen jouw gegevens. Deze verkopen ze aan overheden en adverteerders om gerichte advertenties te maken. Door een VPN te gebruiken voorkom jij dat ze aan jouw gegevens komen.

Beveiliging tegen hackers en overheid

Het is al een tijdje bekend dat hackers en overheden steeds meer mensen afluisteren. Met een VPN is jouw data versleuteld en kunnen ze er dus niets mee.

Veilig gebruik maken van publiek netwerk

Vaak slaan hackers toe op publieke netwerken zoals bijvoorbeeld op een treinstation of een restaurant. Omdat je dan in verbinding staat met dezelfde router. De versleutelde data die mogelijk wordt gemaakt door een VPN zorgt ervoor dat hackers jou overslaan. Zo kun jij dus veilig internetten.

Werken vanuit huis

Bedrijven willen net als iedereen hun gegevens beschermen. Via een VPN worden deze gegevens beschermt en kun jij dus veilig vanuit huis verbinding maken met het bedrijfsnetwerk.

Censuur en blokkades door overheid omzeilen

Er is tegenwoordig steeds meer censuur, landen zoals bijvoorbeeld China en Turkije staan bekend om het censureren van het internet. Zo heb je in deze landen bijvoorbeeld geen toegang tot WhatsApp of bijvoorbeeld Facebook. Maar het beste voorbeeld is misschien nog wel The Pirate Bay, waar je films, muziek, series, games en software kunt downloaden en uploaden. Deze website is ook in Nederland geblokkeerd. Met een VPN kun je een land naar keuze kiezen en maak jij dus verbinding met een server in dat land, op die manier heb jij wel toegang tot geblokkeerde en gecensureerde websites en platformen.

Meer Films en Series

Het aanbod aan films en series op bijvoorbeeld Netflix verschilt per land. Door een VPN te gebruiken kun jij deze services laten denken dat jij daadwerkelijk uit dat land komt en heb jij dus toegang tot films en series die hier in Nederland nog niet beschikbaar zijn.

Hoe gebruik je een VPN

Je begint met het zoeken van een VPN aanbieder. Vaak heb je de keuze uit verschillende abonnementen. Het verschil in de abonnementen zit hem vaak in de duur en het aantal apparaten die gebruik kunnen maken van de VPN verbinding. Na het afsluiten van een abonnement download jij de VPN software en log je in met de opgegeven inloggegevens. Nu hoef jij alleen maar een locatie te kiezen en op verbinden te drukken.

  • De software versleuteld jouw data en stuurt deze naar de beveiligde VPN server.
  • Vervolgens haalt de VPN server de versleuteling er weer af om het leesbaar te maken.
  • De server stuurt jouw data door naar de ontvanger.
  • De data die terug wordt gestuurd door de ontvanger en dus voor jou is bedoeld wordt via de VPN server weer versleuteld en naar jou gestuurd.
  • De Software op jouw apparaat haalt de versleuteling er weer af zodat jij het kunt bekijken.

Krijg jij een tragere verbinding met VPN

In sommige gevallen kan jouw internetverbinding trager worden, maar dit hangt af van de aanbieder, en het land die jij selecteert wanneer jij verbinding maakt. Een server uit Spanje zorgt bijvoorbeeld voor een snellere verbinding als je het vergelijkt met een server uit Rusland.