De werking van een patchkast?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algemeen

Wat doet een patchkast nu eigenlijk? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Dit artikel moet je een een beter beeld geven.

Hoe werkt een patchkast eigenlijk

Het komt er eigenlijk op neer dat een patchkast veel lijkt op een meterkast, maar dan voor internet- en/of telefoonverkeer. UTP-kabels worden samen gebracht en vervolgens aangesloten op switches, modems en routers. Patchkasten hebben verschillende onderdelen. Ze hebben vaak een deur van glas en zijn voorzien van verschillende patchpanelen. Patchpanelen zijn rijen UTP-, of FTP-connectoren waar de patchkabel gemonteerd wordt. Aan twee kanten kun je patchpanelen plaatsen in een patchkast.

Rangeerpanelen kunnen daarbij als toevoeging helpen om kabels handzaam weg te werken. Dit zorgt voor een goed overzicht, zodat je weet welke kabel waar naartoe leidt. Een patchkast heeft ook een koeling en een ventilator, zodat de apparatuur niet oververhit raakt. Patchkasten hebben een kabelinvoer aan de boven- en onderzijde en in het dak, of op de bodem zitten vaak extra ventilatieplaten. Deze platen zorgen voor extra koeling.

Waarom een patchkast?

Maar waarom zou je eigenlijk een patchkast kopen? Dat is eigenlijk best makkelijk uit te leggen. Patchkasten hebben namelijk meerdere voordelen. Allereerst is bescherming belangrijk. Je wilt je apparatuur natuurlijk goed beschermt hebben. Dure apparatuur die kapot gaat kost namelijk geld, maar de processen die door een storing komen stil te liggen  kosten vaak nog veel meer geld. Een goede patchkast beschermt apparatuur tegen vuil, stof, vocht en stootschade.

Een ander voordeel is kabelmanagement. Een patchkast zorgt ervoor dat kabels goed georganiseerd zijn. De kasten zorgen voor een goede indeling van de kabels. Een georganiseerde patchkast helpt jou met het verhelpen van een storing, omdat je precies weet welke kabel waar vandaan komt.

Patchkast maten

Een patchkast wordt in twee maateenheden uitgedrukt. Vaak zie je een U bij de omschrijving van een patchkast staan. De U staat voor een hoogtemaat van een patchkast. U zegt iets over de hoogte van een patchkast. De hoogte-eenheid is gelijk aan 4,45 centimeter, of 1,75 inch.

Een patchkast van 6U staat dus gelijk aan 26,7 centimeter hoogte. Patchkasten worden naast 6U ook vaak verkocht in 9U en 12U. De hoogte en diepte wordt vaak aangegeven in inches en daar zie je dat de patchkasten van 19 inch en 10 inch populair zijn.