Linkbuilding doet wonderen voor je online zichtbaarheid

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Iedereen die een website beheert weet dat enkel kwalitatieve teksten en een mooie vormgeving niet automatisch betekenen dat je door de zoekmachines gevonden wordt. Door op de zoekmachines in te spelen en hen te geven wat ze willen zien, stijgt jouw website in de rangschikking. Doe je dit goed, dan komt deze zelfs bij de top 5 als een gebruiker een bepaalde zoekterm intypt. Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een methode waarmee je je website zo inricht dat de zoekmachines deze aan hun gebruikers willen laten zien. En linkbuilding is dan één van de strategieën waarmee je dat bereikt.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een onderdeel van off page SEO. Het gebeurt niet op jouw pagina’s, maar op andere pagina’s op het internet. Backlinks zijn links van andere pagina’s naar die van jou en de zoekmachines zien deze als stemmen of referenties. Hoe meer backlinks je hebt, hoe meer autoriteit en gewicht de zoekmachines geven aan jouw website en hoe relevanter ze deze vinden voor hun gebruikers. Zoekmachines willen hun gebruikers websites laten zien die goed werken, die overzichtelijk zijn, die de juiste informatie geven en die autoriteit hebben in de branche. Linkbuilding is het verzamelen en onderhouden van backlinks.

De kwaliteit is ook belangrijk

Het is niet alleen de hoeveelheid backlinks die je hebt wat de zoekmachines als belangrijk zien. Ook de kwaliteit ervan telt mee. Een backlink van een blog met 10 volgers heeft aanzienlijk minder gewicht dan een link van een autoritaire site met veel verkeer uit je vakgebied. Het is zelfs zo dat zogenaamde toxic backlinks averechts werken. Dit zijn links van websites die door de zoekmachines als niet relevant of twijfelachtig worden gezien. Deze schakel je het beste zo snel mogelijk uit, of je daalt in aanzien en relevantie.

Hoe krijg je backlinks?

Hoe meer backlinks je hebt, hoe relevanter je website wordt gezien. Linkbuilding is dus essentieel als je wilt concurreren voor de beste plek. Backlinks verzamelen kan op verschillende manieren. Als je ervoor zorgt dat je unieke, interessante en goede teksten schrijft, dan gaan andere websites naar jouw pagina’s linken. Dit heet het toevoegen van link-worthy content, maar betekent dat je op je backlinks moet gaan zitten wachten. Er zijn ook manieren om actiever met linkbuilding bezig te gaan.

  • Schrijf een aantal gastenblogs, laat deze publiceren en voeg een link toe in de inhoud.
  • Werk aan je online marketing door actief te zijn op sociale media, met e-mail marketing en persberichten.
  • Schrijf goede online reviews en vraag om een link naar je pagina.
  • Schrijf je in bij online bedrijfsgidsen.
  • Vraag klanten en partners om een backlink te plaatsen.

Tijdrovend

Linkbuilding en het verzamelen en onderhouden van backlinks is bijzonder tijdrovend. Een marketing bureau zet dit graag voor je op en doet het zware werk voor je. Zij helpen je snel aan stemmen en referenties voor een betere plaats in de rangschikking.