Je bekijkt nu Supply chain

Supply chain

Wat is dit eigenlijk? Een supply chain, in het Nederlands ook wel een logistieke keten genoemd, is eigenlijk het hele proces van de productie van een product tot de levering bij de klant thuis. 

Wat is een supply chain?

Vaak denken mensen dat een supply chain of logistieke keten alleen gaat om het vervoeren van een product van de leverancier naar de klant. Dit proces bevat echter veel meer verschillende schakels, het is het hele proces van grondstof naar eindproduct. 

Wanneer je een bedrijf hebt dat meubels maakt en verkoopt, komt hier zo veel meer bij kijken dan alleen de maak en verkoop van het product. De grondstoffen moeten gekocht worden, deze moeten getransporteerd worden naar een locatie waar de producten worden geproduceerd. Wanneer de productie klaar is moeten de meubels in een magazijn opgeslagen worden totdat er vraag is vanuit de consument en dan worden de producten geleverd aan de klant. Dit hele proces valt onder ‘logistiek’. 

Heel de logistiek bijhouden en zorgen dat alles op rolletjes loopt, het klinkt als een pittige klus en dat kan het zeker zijn. In het complete logistieke proces zitten zoveel verschillende schakels en onderdelen dat er ook behoorlijk wat problemen kunnen ontstaan, het is belangrijk om deze problemen goed te monitoren en zo snel mogelijk op te lossen. 

Interne en externe supply chain 

Je zou onderscheid kunnen maken tussen twee soorten supply chain, namelijk een interne en een externe. Met intern bedoelt men, alles wat zich binnen het bedrijf afspeelt. Denk hierbij aan het inkopen van grondstoffen, het produceren van een product maar ook het opslaan van het product in een magazijn. 

Met extern worden de onderdelen en handelingen bedoeld die buiten het bedrijf plaatsvinden. Denk hierbij aan transport van de ene locatie naar de andere locatie en de klanten die het product kopen. Om de interne en externe processen goed te laten verlopen is het van groot belang dat de communicatie tussen beide niveaus goed verloopt. Niet alleen de communicatie tussen beide niveaus moet goed zijn, ook de communicatie met de leveranciers, de klanten en de productie moet goed onderhouden worden voor de meeste efficiëntie in het logistieke proces. Communicatie is key!